Blog

Cloudmigratie? 5 dingen om op te letten

6 juni, 2024
BMaarten de Bakker from CaptureTech
Maarten de Bakker
Cloudmigratie
6 juni, 2024
Maarten de Bakker

Wat is Cloudmigratie?

Een Cloudmigratie is een overstap van een on-premises infrastructuur naar een cloudomgeving. Je verplaatst data, applicaties en (andere) IT-diensten naar de cloud zodat ze daar gehost en beheerd kunnen worden.

Migreren naar de Cloud heeft verschillende voordelen, zoals het verlagen van IT-kosten, verbeteren van prestaties en schaalbaarheid, maar ook gebruiksgemak omdat de cloudomgeving altijd en overal bereikbaar is – zowel voor eindgebruikers als voor beheerders.

Nog een belangrijk voordeel van de overstap naar de Cloud zijn de uitgebreide en geavanceerde security-oplossingen die beschikbaar zijn, tegen een fractie van de kosten dan wanneer je deze in je eigen datacenter zou implementeren. Bovendien wordt de security continu up-to-date gehouden zodat je altijd van de nieuwste en beste tools gebruik kunt maken om je beveiliging te borgen.

Ook zijn er in de Cloud veel meer verschillende diensten en tools beschikbaar, voor zowel implementatie, uitrol en beheer als voor de eindgebruiker. Nieuwe functies en applicaties worden eenvoudig en snel uitgerold waardoor iedereen er direct gebruik van kan maken, zonder dat je daarvoor nieuwe licenties of software aan hoeft te schaffen.

Kortom, je applicatielandschap houd je eenvoudig up-to-date, de productiviteit van eindgebruikers wordt hoger en IT-medewerkers houden tijd over voor andere zaken zoals innovatie.

applicatielandschap

Waarom migreren naar de cloud?

Een cloudmigratie is voor vrijwel elke organisatie de oplossing voor een heel scala aan vraagstukken, uitdagingen en problemen. Hierboven stipten we al enkele voordelen aan, die een reden kunnen zijn voor de overstap.

Door cloudservices te gaan gebruiken voor alle onderdelen van je IT-infrastructuur, dus niet alleen voor applicaties, heb je geen fysiek datacenter met hardware meer nodig. Dit bespaart je niet alleen de eenmalige kosten voor de hardware, licenties en implementatie, maar ook tijd en geld voor het beheer.

Bovendien kun je veel gemakkelijker opschalen – vaak is dat al met enkele klikken van de muis geregeld, binnen minuten of hooguit uren, in plaats van dagen of weken voordat de hardware geleverd en geconfigureerd is.

Endpoint protection

Bovendien kun je in de meeste gevallen net zo gemakkelijk afschalen wanneer je de resources (even) niet nodig hebt, om zo kosten te besparen. Cloudservices zijn zo flexibel als jij ze wil hebben.

Om optimaal te profiteren van alle voordelen die de cloud jouw organisatie kan bieden, is het belangrijk om de cloudmigratie goed voor te bereiden en te plannen. Hierbij bepaal je welke onderdelen je precies gaat migreren en hoe je dat gaat doen, kies je de juiste cloudomgeving passend bij de wensen en eisen van jouw organisatie en denk je na over de beveiligingsvereisten. Daarbij houd je rekening met geldende wet- en regelgeving.

Op basis van al deze informatie stel je een cloudmigratieplan op en ga je aan de slag met de eerste stappen van de migratie. Nadat de cloudmigratie is afgerond, is het werk niet gedaan. Het is minstens net zo belangrijk om te testen of alles werkt zoals bedacht, en om te blijven monitoren of dat zo blijft, zodat er tijdig bijgestuurd kan worden.

Verderop lees je meer over de 5 zaken om rekening mee te houden bij een cloudmigratie, maar eerst gaan we nog kort in op de soorten cloudservices.

Soorten Cloudservices

Wanneer het gaat over cloudmigraties, of meer in het algemeen ‘de Cloud’, dan is de kans groot dat de termen IaaS, PaaS en SaaS voorbijkomen. Dit zijn afkortingen voor verschillende niveaus van beheerde clouddiensten, namelijk Infrastructure as a Service, Platform as a Service en Software as a Service. In onderstaande afbeelding zie je welke onderdelen bij welk niveau horen.

wat is cloudmigratie

 

Er zijn verschillende cloudproviders die hun eigen clouddiensten aanbieden. De meest bekende is Microsoft, van Azure (voor IaaS en PaaS) tot Microsoft 365 (SaaS). Kies je voor een cloudmigratie naar Microsoft Cloud, dan ben je bij CaptureTech overigens in goede handen omdat we Microsoft Partner zijn. Dit betekent dat we over de juiste kennis en competenties beschikken voor de implementatie en het beheer van Microsoft cloudservices.

5 zaken om op te letten bij een cloudmigratie

Is jouw organisatie zover dat je de overstap naar de Cloud wil gaan maken? Dan is het goed om met de volgende 5 zaken rekening te houden:

1. Welke data en apps ga je migreren?

Voor veel organisaties is een cloudtransitie deels niet te voorkomen. Steeds meer softwareleveranciers werken op basis van SaaS en vereisen een up-to-date infrastructuur en platform om hun software te kunnen (blijven) gebruiken. Wil je dus gebruikmaken van nieuwe, actuele software, dan zal dit steeds vaker als een clouddienst zijn.

Maar voor een cloudmigratie ga je nadenken over je gehele IT-landschap. Wat ga je naar de Cloud brengen en wat blijft (noodgedwongen) on-premises? Soms heb je namelijk te maken met legacy-applicaties of andere zaken waardoor dit migreren naar de Cloud (nog) niet mogelijk is.

Cloudmigratie - 5 dingen om op te letten

Een cloudmigratie is ook een goed moment om na te denken over de data. Welke data moet mee naar de Cloud? En wat doe je met de overgebleven data? Maar ook: wie heeft toegang tot welke data nodig? Hoe bewaar je data, hoe zit het met retentie en back-ups? Hiervoor is het essentieel dat er een inventarisatie plaatsvindt, maar ook dat je nadenkt over beleid.

2. Cloudbeveiliging

Het grootste misverstand dat wellicht bestaat rondom werken in de Cloud is dat dit standaard maximaal beveiligd is. Dat is namelijk niet het geval. In het geval van SaaS bijvoorbeeld, regelt de provider de beveiliging van de infrastructuur en platform, en is er een basis aan security voor de geleverde dienst.

Maar als organisatie ben je zelf verantwoordelijk voor bijvoorbeeld een security-beleid en de uitvoering daarvan, maar ook voor de implementatie van security-oplossingen voor je cloudomgeving. Bedenk daarom welke beveiliging je nodig hebt, op welke niveaus, en hoe het zit met wet- en regelgeving (zoals NIS2 en AVG/GDPR).

NIS2 Wetgeving

3. Kiezen van de juiste Cloud omgeving

De Cloud is onwijs flexibel, praktisch alles ‘kan’. Maar een cloudomgeving waar niet goed over nagedacht is, kan onnodig veel geld kosten. Daarom is het goed om in kaart te brengen wat je nodig hebt aan resources, zoals rekenkracht, opslag etc., en hoe flexibel je daarmee moet zijn.

Een organisatie waar medewerkers alleen tijdens kantooruren werken, kunnen in de avonduren resources uit laten schakelen om zo kosten te besparen, terwijl organisaties die met piekbelasting te maken hebben, juist graag snel en eenvoudig op en af willen kunnen schakelen.

Ook de mate van security, de hoeveelheid applicaties en data en andere variabelen kunnen van invloed zijn op je keuze. Het is daarom aan te raden om een expert zoals CaptureTech in te schakelen om je te helpen bij het maken van de juiste keuze.

4. Maak een Cloud migratieplan

Zoals je hierboven al kunt lezen, is het belangrijk om je goed voor te bereiden op een cloudmigratie. Zomaar wat doen zal geen optimale cloudomgeving opleveren en kan uiteindelijk meer tijd en geld kosten dan nodig is. Maar als je dan weet wat je gaat doen, hoe ga je dat dan aanpakken? Dat leg je vast in een cloudmigratieplan, waarbij je de migratie stap voor stap gaat maken.

Denk hierbij ook aan je medewerkers. Zij zijn ten slotte de gebruikers en voor een probleemloze transitie is het verstandig ze vanaf het begin aan mee te nemen in geplande veranderingen. Ook kunnen bijvoorbeeld trainingen onderdeel zijn van het migratieplan.

Onze klant Johan Straver van Begraafplaats Rhijnhof maakte dit mee bij hun cloudmigratie: “De switch naar de Cloud en glasvezel was een hele onderneming. Rhijnhof is niet altijd zo veel bezig met vernieuwingen. De uitvaartbranche is een traditionele branche en verandering is vaak lastig. De medewerkers moesten dan ook wennen om via de Cloud en met programma’s zoals Teams te werken. Gelukkig konden we goed sparren met CaptureTech over deze veranderingen, er was genoeg begeleiding en we kregen een persoonlijke training wat ons goed op weg hielp.”

5. Testen en monitoren van je cloudmigratie

Voordat je de cloudmigratie in zijn geheel gaat uitvoeren, is het verstandig om eerst een test te doen, met een beperkt aantal instances en/of applicaties. Zo kun je ervaren hoe de cloudmigratie in zijn werk gaat, maar ook of je plannen uitpakken zoals je ze bedacht had.

Cloudmigratie monitoren

Ook na de cloudmigratie is het goed om te blijven monitoren of alles blijft lopen zoals het moet. Is de security afdoende, heb je voldoende resources voor de vraag naar applicaties toegewezen, is op- of afschalen nodig?

Dit is onderdeel van het beheer van een cloudomgeving, met andere werkzaamheden en vooral ook andere vaardigheden dan het beheer van een on-premises omgeving. Omdat dit vaak specifieke kennis vereist, kun je dit uit handen geven aan de experts van CaptureTech.

Conclusie

Een cloudmigratie, geheel of deels, is voor vrijwel elke organisatie onontkoombaar. Het is goed om erover na te denken voordat je ertoe gedwongen wordt (doordat je software anders onbruikbaar wordt of omdat je on-premises omgeving het einde van zijn levensduur bereikt), zodat je hier een goede voorbereiding en een gedegen cloudmigratieplan voor kunt realiseren.

De ene cloudmigratie is de andere niet. Zoveel organisaties als dat er zijn, zoveel verschillende mogelijkheden zijn er in de Cloud. Je kunt met cloudoplossingen veel beter inspelen op de specifieke wensen en behoeften van jouw organisatie, maar daarvoor is het wel van belang dat je die in kaart brengt.

Maar je hoeft dit niet alleen te doen. Onze professionals staan voor je klaar om je stap voor stap te begeleiden bij jouw cloudmigratie. Zo krijg jij de cloudomgeving die bij jou past en die ingericht is zoals jij bedacht hebt. Ook kunnen we je ondersteunen met het beheer, de beveiliging en andere aspecten van werken in de Cloud.

close