In de wereld van barcode scanning zijn diverse methoden en benaderingen ontwikkeld om nauwkeurige en efficiënte scans te maken van verschillende afstanden. Twee populaire technieken zijn Extra Long Range scanning en Flex Range scanning. In deze blog leggen we het verschil uit tussen deze twee methoden, de achterliggende technologie en bespreken we de toepassingen van beide technieken.
Extra Long Range scanning vs. Flex Range
Scanners, imagers & scanengines
Voordat we het over Extra Long Range scanning gaan hebben, leggen we eerst uit wat het verschil is tussen een imager en een scanner.
Iedere scanner heeft een zogenaamde imager ingebouwd. Dit is het type sensor of technologie die wordt gebruikt om barcodes te lezen en wordt ook wel scanengine genoemd, dus als het ware de motor van de scanner. De imager bepaalt over welke afstand codes afgelezen kunnen worden door de scanner.
In tegenstelling tot de traditionele laserbarcode scanners, die een laserstraal gebruiken om de barcode te scannen, maakt een imager gebruik van een camera. De patronen van licht en donker die door de streepjes en spaties van de barcode worden gevormd, worden gedecodeerd. Ook zijn imagers vaak robuuster en betrouwbaarder bij het lezen van verschillende soorten barcodes, inclusief beschadigde of vervormde codes. En ze kunnen verschillende typen barcodes lezen, zoals lineaire (1D) barcodes en tweedimensionale (2D) barcodes, zoals QR-codes.
Het verschil tussen Extra Long Range scanners en scanners voor andere scanafstanden heeft dus alles te maken met het type imager.
Extra Long Range scanning
Extra Long Range scanning is bijzonder nuttig in magazijnen, distributiecentra, productiesites en transportomgevingen waar er behoefte is aan het scannen op grotere afstanden. Met behulp van geavanceerde imaging technologie – deze scanners bevatten drie, soms wel vier camera’s – kan Extra Long Range scanning worden ingezet voor tracking and tracing van goederen in magazijnen tot een afstand van 10 tot 20 meter. Maak je in je labels gebruik van retroreflecterende materialen, dan vergroot je de mogelijkheden van het scannen op afstand nog verder.
Extra Long Range Imaging is een vrij specifieke technologie die in grofweg 20% van de magazijnen wordt ingezet. Extra Long Range Imagers zijn er van drie fabrikanten (Datalogic, Zebra & Honeywell) en deze imagers zitten vooral in hun duurdere high-end modellen barcode scanners.
Flex Range Scanning
Gangbaarder dan Extra Long Range is Flex Range scanning. Hier ligt de nadruk niet zozeer op het scannen van grote afstanden, maar eerder op flexibiliteit en veelzijdigheid. Voor verreweg de meeste organisaties zijn Flex Range scanners ideaal. Ze overbruggen een afstand van enkele centimeters tot zo’n 10 meter, wat in 80% van de gevallen meer dan voldoende is. Omdat de FlexRange imagers ‘slechts’ twee camera’s bevatten, zijn ze kleiner dan Long Range Imagers en kunnen ze eenvoudig in een PDA of mobiele terminal worden geïnstalleerd.
Enkele bekendste Flex Range imagers zijn:
- Honeywell FlexRange
- Newland Duo Near & Far
- Zebra IntelliFocus
En deze vind je terug in een hele reeks aan scanners van deze merken.
De flexibiliteit bij het scannen van objecten op verschillende afstanden, maakt Flex Range scanning een waardevol instrument voor het optimaliseren van logistieke processen. Het gebruik ervan in een transportomgeving biedt vooral ergonomische voordelen. Omdat de Flex Range scanner verder reikt dan gemiddeld, hoeven gebruikers geen ergonomisch onverantwoorde bewegingen te maken of houdingen aan te nemen als ze bijvoorbeeld vanaf een steekwagen of heftruck willen scannen. Overigens kan het scannen van pallets vanaf een heftruck natuurlijk ook met een vaste scanner die gemonteerd zit aan de truck.
Scannen van locaties
Twijfel je over Extra Long Range scanning omdat je misschien net uit kan met een ander (goedkoper) model? Verdiep je dan eens in professionele locatieborden en locatielabels met retroreflecterende materialen. Hiermee creëer je niet alleen een optimale indeling van je magazijn voor bijvoorbeeld je vloer- of bulkopslag, maar vergroot je ook de scanafstand.
De retroreflecterende materialen maken namelijk gebruik van geavanceerde technologieën om de reflectie van scannerstralen te optimaliseren, waardoor de borden en labels op grotere afstand kunnen worden gescand.
De belangrijkste verschillen
We zetten graag nog even de belangrijkste verschillen tussen Extra Long Range scanning en Flex Range scanning voor je op een rij. Extra Long Range scanning is geoptimaliseerd voor het scannen van objecten op zeer grote afstanden van 10 tot zo’n 20 meter. Flex Range Imaging flexibel is en kan worden aangepast aan verschillende afstanden van enkele centimeters tot ongeveer 10 meter.
Omdat Extra Long Range imagers gebruik maken van drie tot vier camera’s, is deze niet geschikt voor inbouw in bijvoorbeeld een handheld. Daarvoor is de imager te groot en de energiebehoefte te hoog. Ook vergen Extra Long Range scanners een grotere financiële investering dan Flex Range scanners.
Flex Range imagers maken gebruik van twee camera’s, zijn daardoor kleiner en kunnen gemakkelijker worden ingebouwd in kleinere (handheld) barcode scanners. De prijs ligt ook een stuk lager dan bij scanners met een Extra Long Range imager.
Conclusie
Zowel Extra Long Range als Flex Range zijn waardevolle imaging technieken met elk hun eigen toepassingen en voordelen. Extra Long Range Imaging is ideaal voor het scannen van gedetailleerde informatie op grotere afstanden, terwijl Flex Range Imaging flexibel is en kan worden aangepast aan verschillende afstanden. Bij het kiezen van de juiste scanningtechniek is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van het project en het gewenste scangebied.
Kom je er zelf niet helemaal uit? Neem contact met ons op en krijg direct vrijblijvend advies over welke scantechnologie en barcode scanners het beste passen bij jouw situatie.