Mogen wij je doorverwijzen naar de Nederlandstalige website? Ja graag! / Vraag het me niet nog een keer
Blog

Gamification, dé gamechanger in jouw magazijn

6 juni, 2024
Femke Reitsma
Femke Reitsma
Gamification pac man
6 juni, 2024
Femke Reitsma

Gamification in de logistiek, het klinkt misschien als een ver-van-mijn-bedshow. En toch gebruiken steeds meer warehouses het om medewerkers te motiveren en stimuleren. Maar wat houdt gamification nu precies in en hoe kan het de prestaties in jouw magazijn verbeteren? In deze blog nemen we je mee in de wereld van gamification en laten we zien hoe je het inzet om je logistieke processen te optimaliseren.

Wat is Gamification?

Gamification is een strategie die elementen van games toepast in een niet-gamingomgeving om specifieke doelen te bevorderen. Deze elementen omvatten scoreborden, beloningssystemen, persoonlijke en groepsvermeldingen, en feedback, allemaal ontworpen om de motivatie en betrokkenheid van medewerkers te vergroten. Toegepast in magazijn, distributiecentrum of productielocatie moedigt gamification medewerkers aan om taken efficiënter uit te voeren door ze als een spel te presenteren, met beloningen en uitdagingen.

Online persoonlijke feedback geven

Laten we beginnen met de variant die het eenvoudigst te implementeren is, namelijk die van het geven van online feedback aan je medewerkers. Door het verzamelen van grote hoeveelheden data kun je na verloop van tijd informatie teruggeven waar medewerkers daadwerkelijk iets mee kunnen. Met een bericht op het scherm van hun scanner, of in het geval van voice picking via een gesproken bericht, krijgen je magazijnmedewerkers input over hoe ze er op dat moment voor staan. Deze informatie kan op gezette tijden en op individuele basis of per team worden gegeven. Bijvoorbeeld: ‘Je zit al op 60 procent van je dagtarget. Goed zo!’ Of: ‘Jullie lopen 5 procent achter op target. Zet ‘m op! Heb je hulp nodig, laat het dan weten!’

 

Voice picking voor gamification met spelelementen

Spelelementen toevoegen

Complimenten en aanmoedigingen zijn bewezen effectief op de werkvloer. Zijn je medewerkers gevoelig voor beloningen – en wie is dat nu niet? – dan kun je spelelementen toevoegen om meer betrokkenheid, verandering of motivatie te bewerkstelligen. Zo kun je bijvoorbeeld punten of badges toekennen als iemand een bepaalde target behaalt of bijvoorbeeld de snelste picker van de dag is. Verzamelde punten kunnen uiteindelijk worden ingewisseld voor onder andere cadeaus of nieuwe bedrijfskleding.

Waar moet je op letten?

De beloningsvariant vraagt meer voorbereidingstijd en heeft meer kanttekeningen dan wanneer je alleen geautomatiseerde feedback geeft. Want het is natuurlijk leuk om te weten dat je de snelste picker van de dag bent. Maar het laatste wat je wilt, is de minder snelle medewerkers ontmoedigen. Vaak is er bovendien een reden waarom iemand op een bepaald moment minder orderregels pickt dan normaal. Bijvoorbeeld omdat hij andere taken had dan alleen orders verzamelen (papier en plastic opruimen bijvoorbeeld), omdat er een pallet op de grond is gevallen of omdat de wifi even niet meewerkte. Je moet hier dus heel zorgvuldig mee omgaan om te voorkomen dat het tegengestelde bereikt van wat je wilde.

Hoe zet je gamification in in je magazijn?

Heb je alle voors en tegens tegen elkaar afgezet en besloten om met gamification aan de slag te gaan, weet dan dat het integreren daarvan op verschillende manieren kan plaatsvinden. Het is belangrijk om de spelelementen te laten aansluiten bij de dagelijkse taken en doelen van je medewerkers. Hier noemen we enkele stappen om gamification succesvol te implementeren:

Papierloos picken in een magazijn met gamification en spelelementen voor betere prestaties

1. Identificeer de belangrijkste processen

Bepaal welke processen in je magazijn baat kunnen hebben bij gamification. Denk aan orderpicken, verpakken, voorraadbeheer of het laden en lossen van vrachtwagens. Door te focussen op de meest kritische en repetitieve taken, maak je de grootste impact.

barcode scanning

2. Stel duidelijke doelen en regels op

Net zoals bij een spel is het belangrijk om duidelijke doelen en regels te hebben. Definieer specifieke KPI’s waaraan je medewerkers kunnen werken. Dit kunnen bijvoorbeeld het aantal verwerkte orders per uur, nauwkeurigheid van orderpicking of de snelheid van het verpakken zijn. Zorg ervoor dat deze doelen haalbaar, meetbaar en eerlijk zijn.

Woman with voice picking headset picking an item

3. Creëer een puntensysteem

Ontwikkel een puntensysteem waarin medewerkers punten kunnen verdienen voor het voltooien van taken. Dit kan zowel individueel als in teamverband gebeuren. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe punten verdiend kunnen worden:

  • Individueel: Een medewerker verdient 10 punten voor elke nauwkeurig gepickte order, 5 punten voor het correct bijvullen van de voorraad, en extra punten voor het behalen van persoonlijke doelstellingen zoals het verbeteren van de snelheid of nauwkeurigheid.
  • Teamverband: Teams kunnen punten verdienen voor het gezamenlijk voltooien van taken, zoals het halen van de dagdoelstellingen voor het aantal verwerkte orders, of het gezamenlijk verminderen van fouten bij het orderpicken. Dit bevordert de samenwerking en teamgeest.

Beloon prestaties

Het belonen van prestaties helpt de gamification tot een succes te maken. Je kunt materiële beloningen uitreiken, zoals cadeaubonnen of extra vrije dagen, maar ook immateriële beloningen zoals erkenning in het team of een vermelding op een erelijst. Het belangrijkste is dat de beloningen waardevol en motiverend zijn voor je medewerkers.

Wat kan gamification voor mij betekenen?

 

Ontlasten van de supervisor

Operators of teammanagers kunnen maar op één plek tegelijk zijn. Willen zij alle magazijnmedewerkers van eerlijke en waardevolle feedback voorzien, dan zouden ze eigenlijk overal tegelijk moeten kunnen meekijken. Een onmogelijke taak. Verzamel je alle data en werkzaamheden online, dan kun je eenvoudig en op persoonlijke titel feedback geven.

Verhoogde motivatie en betrokkenheid

Door spelelementen toe te voegen aan dagelijkse taken, wordt het werk leuker en uitdagender. Medewerkers voelen zich meer betrokken bij hun werk en zijn gemotiveerder om hun prestaties te verbeteren. Dit leidt tot hogere productiviteit en een betere werksfeer.

Verbeterde prestaties en efficiëntie

Gamification helpt bij het identificeren van sterke en minder sterke punten in het team. Door duidelijke doelen en feedback kunnen medewerkers gericht werken aan het verbeteren van hun vaardigheden. Dit resulteert in hogere efficiëntie en nauwkeurigheid in het magazijn.

Bevordering van samenwerking en teamgeest

Door teamdoelstellingen en gezamenlijke beloningen te introduceren, stimuleer je samenwerking. Medewerkers gaan elkaar ondersteunen en kennis delen om gezamenlijke doelen te bereiken. Dit versterkt de teamgeest en zorgt voor een positieve werkomgeving.

Inzicht in prestaties

Gamification biedt waardevolle data over de prestaties van medewerkers. Deze data kan worden gebruikt om processen verder te optimaliseren en waar nodig om trainingen aan te passen en individuele ontwikkelingsplannen op te stellen. Hierdoor verbeter je je processen continu en speel je gemakkelijker in op veranderende omstandigheden.

 

Scannen vanuit je heftruckterminal

Conclusie

Gamification heeft het potentieel om de manier waarop magazijnoperaties worden uitgevoerd te transformeren. Door werknemers te betrekken en te motiveren op een intrigerende, speelse manier, kunnen magazijnen een efficiënter en productiever werkklimaat creëren. Het spel veranderen in de wereld van magazijnbeheer kan inderdaad resulteren in verbeterde efficiëntie en een concurrentievoordeel.

Hulp of advies nodig?

Wil je weten of gamification iets voor jou is? Onze experts staan klaar om je te adviseren.

Rogier Martens CaptureTech Consultant
Rogier Martens
Consultant

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close